NeurOptimal® Neurofeedback

 

NeurOptimal® neurofeedback is een geavanceerd neuro technologisch systeem waarmee de hersengolven getraind kunnen worden naar een betere balans en daardoor een evenwichtiger functioneren. Het softwaresysteem is ontwikkeld door klinisch psychologen Valdeane en Susan Brown, oprichters van het Zengar Institute in Canada.

NeurOptimal® is een dynamische, non-lineaire vorm van neurofeedback die uniek is in zijn soort. Hierdoor is voor de training geen diagnose of voormeting nodig. Het systeem biedt het brein namelijk de nodige informatie (feedback) om zichzelf te kunnen (re)organiseren. Wanneer je brein dat doet, vallen er heel veel klachten weg. Je voelt je rustiger, energieker, helderder in het hoofd en meer gefocust.

Vanwege de dynamische, non-lineaire techniek is NeurOptimal® geen medische behandeling maar een training (fitness) voor het brein. Het leert de hersenen en het centraal zenuwstelsel om optimaal te functioneren.

Het geeft de hersenen informatie over dat wat ze een microseconde daarvoor hebben gedaan. En wanneer een bepaald frequentiegebied instabiele activiteit begint te vertonen, krijgen de hersenen feedback. We trainen daarbij niet met één of twee specifieke frequenties op één of meerdere specifieke plekken zoals de lineaire neurofeedback. Met NeurOptimal® Neurofeedback krijgen de hersenen informatie over het hele brede spectrum van 16 verschillende frequentiegebieden, zowel in de linker- als in de rechterhersenhelft.

Met behulp van deze feedback reorganiseert het brein, of zogezegd het centraal zenuwstelsel zichzelf. Zo ongeveer als een computer zichzelf opnieuw organiseert bij het defragmenteren van de harde schijf. Wanneer dit gebeurt, vallen ongemakken weg. Of deze ongemakken nu van fysieke, mentale of emotionele aard zijn, dat maakt niet uit. Je hebt maar één centraal zenuwstelsel. De training helpt je om dit zenuwstelsel optimaal te laten functioneren.

 

 

Hoe gaat zo'n training in zijn werking?

U gaat rustig zitten in een fijne stoel, vervolgens word u aangesloten aan het NeurOptimal® systeem. U krijgt een aantal sensoren op het hoofd en oren geplakt met een geleidende pasta. Deze sensoren zijn verbonden aan een kastje, welke weer is aangesloten op de computer. U krijgt rustgevende muziek te horen via oordopjes en mag naar een beeldscherm met mooie beelden kijken. De software op de computer registreert de hersenactiviteit en merkt op wanneer het brein een inefficiënt pad kiest. Op dat moment krijgt u feedback van de computer d.m.v. korte onderbrekingen in het beeld en geluid. Deze onderbrekingen zorgen ervoor dat het brein een andere weg inslaat. De training is overigens non-invasief, er word dus niets in uw brein gebracht of er uitgehaald. 

Na een training of 5 gaat u merken dat er veranderingen in uw systeem gaande zijn. Wanneer u doorgaat met de trainingen zullen deze veranderingen zich gaan settelen in uw brein. De behaalde resultaten zijn blijvend.