Neurofeedback

 

Ieder brein produceert hersengolven. Deze hersengolven zorgen voor communicatie tussen de verschillende hersengebieden en moeten binnen bepaalde waardes vallen. Wanneer hersengolven buiten deze waardes vallen, communiceren de verschillende hersengebieden onvoldoende efficiënt met elkaar. Uw hersenen zijn als het ware uit balans. Dit kan er toe leiden dat u psychische en/of lichamelijke klachten ervaart. Neurofeedback zorgt ervoor dat uw brein zich reorganiseert waardoor klachten verminderen en u evenwichtiger bent.

 

 

Wat is het precies?

Je zou Neurofeedback een hersentraining kunnen noemen. Sommigen noemen het ook weleens fitness of fysiotherapie voor het brein. Je traint je hersenen om flexibeler en veerkrachtiger te zijn. Het brein leert om af te wijken van het gebruikelijke pad, oftewel patronen, en te kiezen voor een efficiënter pad. Door de directe terugkoppeling en zonder het in een bepaalde richting te duwen, werken de trainingen zo dat het een beroep doet op de plasticiteit en lerend vermogen van de hersenen. De hersenen hebben namelijk het vermogen om nieuwe verbindingen tussen neuronen aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren. Iedere dag sterven er neuronen af, dus de hersenen moeten zich constant vernieuwen met nieuwe hersencellen. Neuroplasticiteit is dus een constant verloop in je brein. Neurofeedback stimuleert dit proces.

Neurofeedback trainingen helpen tevens het vermogen van het centrale zenuwstelsel te vergroten om gauw te kunnen herstellen van een negatieve gebeurtenis. In plaats van vast te blijven zitten in deze gebeurtenissen, zullen de hersenen sneller herstellen en terugkeren naar hun normale basislijn. Door te repeteren wordt uw hersenconditie op natuurlijke wijze verbeterd en wordt deze efficiënter. Door de training kunt u uw hersenen gezond houden en doeltreffender worden in uw persoonlijke en/of professionele leven.

 

Hoe gaat zo'n training in zijn werking?

U gaat rustig zitten in een fijne stoel, vervolgens word u aangesloten aan het NeurOptimal® systeem. U krijgt een aantal sensoren op het hoofd en oren geplakt met een geleidende pasta. Deze sensoren zijn verbonden aan een kastje, welke weer is aangesloten op de computer. U krijgt rustgevende muziek te horen via oordopjes en mag naar een beeldscherm met mooie beelden kijken. De software op de computer registreert de hersenactiviteit en merkt op wanneer het brein een inefficiënt pad kiest. Op dat moment krijgt u feedback van de computer d.m.v. korte onderbrekingen in het beeld en geluid. Deze onderbrekingen zorgen ervoor dat het brein een andere weg inslaat. De training is overigens non-invasief, er word dus niets in uw brein gebracht of er uitgehaald. 

Na een training of 5 gaat u merken dat er veranderingen in uw systeem gaande zijn. Wanneer u doorgaat met de trainingen zullen deze veranderingen zich gaan settelen in uw brein. De behaalde resultaten zijn blijvend.