Wat is NeurOptimal® Neurofeedback

 

NeurOptimal® neurofeedback is een geavanceerd neuro technologisch systeem waarmee de hersengolven getraind kunnen worden naar een betere balans en daardoor een evenwichtiger functioneren. Het softwaresysteem is ontwikkeld door klinisch psychologen Valdeane en Susan Brown, oprichters van het Zengar Institute in Canada.

NeurOptimal® is een dynamische, non-lineaire vorm van neurofeedback die uniek is in zijn soort. Hierdoor is voor de training geen diagnose of voormeting nodig. Het systeem biedt het brein namelijk de nodige informatie (feedback) om zichzelf te kunnen (re)organiseren. Wanneer je brein dat doet, vallen er heel veel klachten weg. Je voelt je rustiger, energieker, helderder in het hoofd en meer gefocust.

Vanwege de dynamische, non-lineaire techniek is NeurOptimal® geen medische behandeling maar een training (fitness) voor het brein. Het leert de hersenen en het centraal zenuwstelsel om optimaal te functioneren.

Het geeft de hersenen informatie over dat wat ze een microseconde daarvoor hebben gedaan. En wanneer een bepaald frequentiegebied instabiele activiteit begint te vertonen, krijgen de hersenen feedback. We trainen daarbij niet met één of twee specifieke frequenties op één of meerdere specifieke plekken zoals de lineaire neurofeedback. Met NeurOptimal® Neurofeedback krijgen de hersenen informatie over het hele brede spectrum van 16 verschillende frequentiegebieden, zowel in de linker- als in de rechterhersenhelft.

Met behulp van deze feedback reorganiseert het brein, of zogezegd het centraal zenuwstelsel zichzelf. Zo ongeveer als een computer zichzelf opnieuw organiseert bij het defragmenteren van de harde schijf. Wanneer dit gebeurt, vallen ongemakken weg. Of deze ongemakken nu van fysieke, mentale of emotionele aard zijn, dat maakt niet uit. Je hebt maar één centraal zenuwstelsel. De training helpt je om dit zenuwstelsel optimaal te laten functioneren.

 

Je kunt deze reorganisatie ondersteunen door gebruik te maken van de paddenstoelen tincturen van Foodsporen die ik aanbied in mijn webshop.


FAQ

Hoeveel trainingen heb ik nodig?

Zoveel als je denkt nodig te hebben. Vanuit een perspectief als aanbieder is het belangrijk om duidelijk te maken dat jij aan het roer staat. Jij hebt de regie. Net zoals je bij een sportschool ook zelf bepaalt hoe vaak en hoe lang je je lichaam traint. Ieder trainingstraject is uniek, zowel in wat mensen er van merken als in volgorde en snelheid van veranderingen. Doorgaans doen mensen 10 tot 25 sessies, daarin ervaren de meesten een duidelijke verbetering in hun welbevinden en functioneren. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer trainingen je doet, hoe beter het nieuw geleerde patroon in je verankerd raakt. Het is net zoals het leren van een nieuwe taal of leren schaatsen, hoe meer lessen je volgt, hoe groter je vaardigheid.

Dus, je kunt het traject beëindigen wanneer je voor je gevoel er genoeg uit hebt gehaald. Ook kun je altijd terugkomen voor wat opfris sessies. Je verliest niet wat je hebt geleerd, al is het mogelijk dat je hersenfuncties tijdelijk wat roestig kunnen worden.
Er zijn mensen die langer trainen, of vaker een serie trainingen doen, of na een eerste serie elke maand een onderhoudssessie doen. Voor sommigen is NeurOptimal® een waardevol instrument in hun persoonlijke groei. Weer anderen willen hun brein de rest van hun leven in de meest optimale conditie houden en kopen zelf een systeem.

Hoe vaak doe je een neurofeedback training?

Meestal één keer tot twee keer per week. Je begint dan bijvoorbeeld met twee keer per week, en gaat na enkele keren over op één keer per week. In overleg is een lagere frequentie natuurlijk ook mogelijk, het proces duurt dan iets langer. Maar er zijn ook mensen die dagelijks trainen. Zeker wanneer je een systeem huurt kan zo’n intensieve serie uitkomst bieden. Ook hier geldt weer, je kunt zelf onderzoeken wat voor jou een prettige frequentie is.

Wanneer begin ik wat te merken?

Dit verschilt per individu. De meeste mensen ervaren al tijdens de eerste sessie hoe deze hen ontspant, hoe ze rustiger, kalmer en meer helder worden. Doorgaans ervaar je een verschuiving in het dagelijks leven ergens tussen de derde en zesde sessie. Dit hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan de klachten waarvoor men in eerste instantie kwam. Zo kan iemand die traint om meer focus te ervaren, in de eerste weken ‘alleen’ merken dat hij beter slaapt, een beter humeur heeft, en zich rustiger voelt van binnen. In welke vorm de verandering ook optreedt, het geeft aan dat de hersenen reageren op de informatie die ze ontvangen.

In het algemeen geven mensen aan dat ze zich enkele uren na een sessie helderder, rustiger en lichter voelen. Een gevoel dat zich geleidelijk aan kan uitstrekken naar de rest van de week tot aan de volgende sessie. Uiteindelijk wordt deze nieuwe gecentreerde manier van zijn hun nieuwe norm. Wanneer ze hier uit gehaald worden door negatieve gebeurtenissen zoals een stressvolle dag op het werk of thuis, kunnen ze terugvallen in hoe ze zich voorheen voelden. Deze terugval zal doorgaans niet zo diep zijn als ze gewend waren en gaandeweg ervaart men in uitdagende situaties steeds meer veerkracht. Men veert sneller en makkelijker terug.

Voor de meeste mensen treedt een duidelijke, en meer stabiele verschuiving op ergens tussen de tien en twintig sessies.

Zijn er bijwerkingen?

Soms kan men wat vermoeidheid of hoofdpijn ervaren. Je kunt het eigenlijk geen bijwerking van de training noemen, het is meer een symptoom van het brein dat niet optimaal functioneert en dat na een training ‘wat spierpijn’ ervaart. Net zoals je na een poosje vrijaf pas bemerkt hoe moe je eigenlijk was.

Voor sommige mensen kan een bepaalde periode schommelend verlopen, ze komen dan hun symptomen meer of in een ander verloop tegen. Dit verschijnsel is echter van voorbijgaande aard: je traint er doorheen. Voor mensen met complexe of diepliggende problematiek kan het veranderingsproces wat moeizamer ervaren worden en/of wat langer duren.

Zolang de hersenen het nieuwe patroon nog onvoldoende geïntegreerd hebben en de resultaten nog instabiel zijn, ben je ook meer onderhevig aan invloeden als een rotdag op het werk of een avondje stevig stappen. Naarmate meer trainingen zijn gedaan, houden de positieve effecten langer aan. Elke training voegt wat toe aan de nieuwe patronen die de hersenen aan het leren zijn. Het resultaat wordt steeds stabieler.

Werkt neurofeedback training bij iedereen?

Wanneer we de ervaringen van verschillende aanbieders in cijfers uitdrukken, zijn 7 op de 10 cliënten bijzonder tevreden met de resultaten van de trainingen. Zoals gezegd verloopt het trainingstraject voor ieder op een unieke wijze, en bepaalde factoren en omstandigheden kunnen belemmerend werken voor snelle en soepele resultaten: denk aan leefstijlfactoren en chronische stressoren.

Wat kan ik zelf doen om bij te dragen aan optimale resultaten?

Leefstijl speelt een belangrijke rol. Door in voeding, slaap en vrije tijdsbesteding gezonde keuzes te maken, kun je zelf bijdragen aan optimale flow, welzijn en functioneren. Door een beter functioneren van de hersenen, krijg je eerder signalen van je brein wanneer je bepaalde grenzen hebt overschreden. Je wordt je meer bewust van wat goed voor je is en wat juist niet.
Tegelijkertijd stelt het beter functioneren van je hersenen je ook makkelijker dan voorheen in staat om te luisteren naar deze signalen en daadwerkelijk te kiezen voor dat wat je welzijn ondersteunt. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te stoppen met slechte voedingsgewoonten of verslavingen omdat je meer rust en evenwicht ervaart. Evenzo wordt het makkelijker om, wanneer je moe bent, vroeg naar bed te gaan. Of om af en toe eens lekker op de bank te zitten en niks te doen. Meer innerlijke rust maakt het je mogelijk een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Zijn de resultaten van de trainingen blijvend?

De hersenen leren elke training. Zoals in het geval van lezen of fietsen, wanneer je het eenmaal geleerd hebt, kunnen de hersenen het niet niet weten hoe ze het moeten doen. De geleerde patronen kunnen door omstandigheden wat gaan roesten, maar de effecten van het werkelijke leren blijven bestaan.
Dus het nieuw geleerde patroon is blijvend. Tegelijkertijd is het een gegeven dat de mens en het brein levende organismen zijn: hevige of langdurige stress, chemicaliën, alcohol, allergene voeding of een narcose hebben een invloed op ons. Wanneer de nieuw geleerde patronen goed geïntegreerd zijn kun je veel beter dan voorheen tegen een stootje of zelfs een flinke stoot. De meeste mensen melden bij een evaluatie na een half of heel jaar dat ze nog steeds volop profijt hebben van de trainingen. Maar het is mogelijk dat te veel en langdurige blootstelling aan belastende factoren je uit je goede doen halen, en je doen terugvallen in oude patronen. Ook is het mogelijk dat je door een moeilijke tijd heengaat en wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Enkele opfristrainingen kunnen je dan weer in het zadel helpen. Of je kunt kiezen voor een onderhoudssessie eens in de zoveel weken.

Een getraind brein is snel in staat om het nieuwe gezonde patroon weer op te pakken. Alsof het weet “O ja, zo moest het”. In korte tijd doorloopt het dan de fasen waar het in de oorspronkelijke training ook doorheen ging en hervindt zo weer zijn optimale functioneren.

Feitjes

  • Geen bijwerkingen
  • Blijvend resultaat
  • Pijnloos en veilig
  • Non-invasieve behandeling
  • Natuurlijke behandelwijze
  • Niet schadelijk voor gezondheid

Zengar Insituut

De NeurOptimal® methode van het Zengar Instituut uit Canada richt zich op het gehele frequentiespectrum en niet alleen op specifieke frequenties, op deze wijze past de methode zich aan op de situatie van dat moment. Het brein ontvangt dus feedback over zijn gehele functioneren. NeurOptimal® traint naar een optimale flexibiliteit en veerkracht in de hersenen ongeacht de klachten die je ervaart.

De trainingen zijn uiteraard geen vervanging voor de reguliere zorg, maar een waardevolle aanvulling hierop. 

 

 

Downloads

Neurofeedback e-Book
PDF – 991,1 KB 77 downloads
Neurofeedback Strip
PDF – 1,3 MB 74 downloads
Feedback Loop
PDF – 88,5 KB 73 downloads